GREYHOUND


Blues Duo

BIOGRAFIE

Veertig jaar geleden richtten twee jonge Nederlandse muzikanten een akoestisch bluesduo op: Greyhound.


Sjoerd Heijda (zang, gitaar en incidenteel mandoline of piano) en Klaas Vermeulen (harmonica) doken in de rijke historie van klassieke African-American blues en vertolkten interpretaties van songs van Amerikaanse bluesartiesten als Big Bill Broonzy, Tarheel Slim, Sonny Terry & Brownie McGhee en Jim Brewer. Bovendien voegden ze wat eigen werk toe. Al snel speelden ze door heel Nederland en bovendien tekenden ze een platencontract. Vanwege persoonlijke omstandigheden verloren ze elkaar een tijdje uit het oog en werd de eerste lp nooit afgemaakt. Beiden bleven actief in diverse formaties. In 1995 namen ze vier songs op voor de verzamel-cd No Less Than Wireless, die geheel gewijd was aan akoestische blues van Nederlandse bodem. Sjoerd trad op als voorprogramma van Marianne Faithfull in het Amsterdamse Carré en Klaas stond op talloze blues festivals als North Sea Jazz, Ribs & Blues en Drijf-In Blues.


In 2013 gingen ze samen op zoek naar blues en verwante muziek in de Verenigde Staten. Gedurende die trip besloten ze om samen een album op te nemen. Nadat ze vier jaar later opnieuw door Amerika hadden gereisd, begonnen ze aan het album Double Sixty te werken. Dat jaar werden beiden zestig.


Na vier decennia is de eerste cd van Greyhound een feit. Het heeft even geduurd, maar het is het wachten waard geweest.

Sjoerd Heijda heeft een brede muzikale ontwikkeling achter de rug. Hij is meer dan veertig jaar zanger en tekstschrijver en bespeelt een scala aan instrumenten. Hoewel Sjoerd meerdere stijlen beheerst, gaat zijn interesse vooral uit naar blues Een genre dat hij zowel instrumentaal als vocaal uitstekend beheerst.

Een hoogtepunt in zijn muziekcarrière was het optreden - zomer 1995 - in het voorprogramma van Marianne Faithfull in Carré te Amsterdam.


Klaas Vermeulen speelt harmonica. In zijn tienerjaren hoorde hij voor het eerst harmonica blues en was meteen verkocht! Hij leerde het instrument bespelen tijdens zijn vele optredens bekende muzikanten als Rob Hoeke, Shakey Sam, Harry Muskee en Hans Dulfer.

Klaas speelde op vele Blues festivals zoals North Sea Jazz, Drijf-In Blues en Ribs & Blues.

Blues is en blijft zijn passie maar hij nam bijvoorbeeld ook een cd op met de Ghanese muzikant Black Prophet


NIEUWS

Album release in poppodium Hedon Zwolle

De twee muzikanten Sjoerd Heijda en Klaas Vermeulen ontmoetten elkaar voor het eerst in 1978. Het klikte meteen en ze speelden songs van Amerikaanse bluesartiesten onder wie Big Bill Broonzy, Jim Brewer, Sonny Terry en Brownie McGhee, Muddy Waters en daarnaast eigen werk. Onder de naam Greyhound volgden er meteen vele optredens en zelfs een platencontract bij Munich. Maar om allerlei redenen kwam deze plaat destijds niet uit. Daarna verloren ze elkaar zelfs een tijd uit het oog. Greyhound stond op hold.

Ze bleven beiden wel heel actief met optredens met andere muzikanten. Sjoerd deed bijvoorbeeld een voorprogramma van Marianne Faithfull in Carré. Klaas speelde op elk noemenswaardig blues festival in Nederland, North Sea Jazz Festival, Ribs & Blues en Drijf-In Blues.
Toen Sjoerd en Klaas elkaar na lange tijd weer tegenkwamen besloten zij Greyhound nieuw leven in te blazen. In 2013 gingen ze zelfs gezien hun vriendschap en de liefde voor blues, folk en jazz naar Amerika. Tijdens die reis werd besloten, 35 jaar na dato, alsnog die plaat van Greyhound te maken. Na afloop van hun tweede reis naar Amerika afgelopen herfst, doken ze direct de studio in en namen alsnog hun uitgestelde cd op. Wat alles compleet maakt is dat Continental Record Services hun cd Double Sixty gaat uitbrengen. Greyhound lanceerde haar eerste cd op 29 juni in Hedon, Zwolle..

DISCOGRAFIE

GREYHOUND - Double Sixty (NIEUW!!!)

DUTCH BLUES UNPLUGGED - No Less Than Wireless (V.A.)

MEDIA

GREYHOUND @ de Bieb in Almelo

Almelo, Zondag 5 november 2017: Optreden van het bluesduo Greyhound samen met de Johan Bijkerk jazz en bluesband in de bibliotheek van Almelo. Het duo bestaat uit Sjoerd Heijda en Klaas Vermeulen. Dit nummer Chopie is een arragement van Greyhound. Meer informatie: www.kunstkijkeralmelo.nlReleaseparty @ Hedon ZwolleFacebook


BOEKINGEN

Management
Sjoerd Heijda
Grotestraat 187 C
7607 CL ALMELO
Nederland
Email: info@greyhoundduo.nl
Tel: +31 (0) 6 52014905

VOLG ONS